Influensavaccin
1 av 2
Register över vaccinerade ska ge bättre kontroll över vaccinets verkan. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Åke Örtqvist
2 av 2
Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Ny metod ska ge bättre hjälp mot influensa

1:26 min

Stockholms läns landsting har börjat jämföra register över vaccinerade och över personer som vårdats för influensa. Därmed kan vården snabbare se om vaccinet fungerar bra, säger smittskyddsläkare Åke Örtqvist.

– Ja, det är så att vi kan koppla ihop diagnoser för influensa i sluten och öppen vård med om personerna är vaccinerade eller inte, och på det viset kan vi fortlöpande se om vaccinet verkar skydda bra.

Och det här har ni inte gjort tidigare?

– Nej, det finns faktiskt inte vad jag vet någon annanstans att man kan göra det så här i realtid.

Vad har ni för nytta av det?

– Nyttan är att om vaccinet verkar vara lite mindre bra så kan vi gå ut med information till vården att man ska vara lite mer liberal till exempel med antivirusmediciner.

Alltså att ge fler medicin?

– Att ge fler medicin, kanske andra än de högriskgrupper som man normalt ger. Att personer som annars inte betraktas som riskgrupp också får medicin tidigt.

Stockholms läns landsting använder sedan några veckor tillbaka ett nytt system för att avgöra hur bra influensavaccinet fungerar, genom att jämföra register över vaccinerade och över personer som vårdats för influensa.

De första veckorna har årets vaccin legat på en skyddseffekt på närmare 60 procent, den senaste veckan var effekten strax under 50 procent.

Åker Örtqvist säger att ett 50-procentigt skydd är bra för ett influensavaccin.

– I normalfallet och om man har ett bra vaccin som matchar virusstammen bra så brukar det ligga runt 50 procent för de som är äldre, och kanske något högre för de som är unga och friska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista