Simon Norrthon är lektor i skådespeleri.
Simon Norrthon är lektor i skådespeleri. Foto: Björn Lindberg/P4 Stockholm SR

Alicia Vikander fick kalla handen av scenskolan i Stockholm

4:31 min

Alicia Vikander fick ta emot en Oscar på nattens gala i Los Angeles. Nu hyllas hon på sociala medier och av kollegor.

Alicia Vikander sökte scenskolan på flera ställen i landet men kom aldrig in. I Stockholm blev hon dessutom nobbad två gånger.

Simon Norrthon är lektor i skådespeleri på Stockholms dramatiska högskola (före detta Teaterhögskolan) och brukar sitta i juryn som tar in nya studenter:

– Vi har 1 400 sökande till varje omgång. Vi tar in tio stycken. Det är en stenhård konkurrens där de flesta inte kommer in.

Men Alicia Vikander är bara 27 år och har redan fått en Oscar för bästa kvinnliga biroll och en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Hur kan en jury missa henne?

– Det är en massa saker vi tittar på. Hur klarar man att behandla och utveckla en text, hur ska klassen komponeras. Att se någon som inte presterar under proven men som kanske kan bli bra i en framtid. Det går inte.

Simon Norrthon vill vara tydlig med att han aldrig sett Alicia Vikanders prov och bara uttalar sig generellt. Han är väldigt glad för hennes framgångar och gratulerar henne speciellt till Oscarstatyetten.

Men vad vill du ge för råd till unga människor som söker sina drömmar och som får kalla handen?

– Fortsätt kämpa. Här försöker vi ta hand om alla på bästa sätt. Alla som anmäler sig får komma och visa upp sig och det är inte så överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista