En av de som lever i skräck för Kistamannen.
En av de som lever i skräck för Kistamannen. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/ Sveriges Radio

Många kritiska röster mot inställda rättegångar

2:03 min

Nu kommer starka reaktioner på Kalibers avslöjande om att rättegångar där de drabbade är EU-migranter har ställts in.

Här hittar du Kalibers granskning.

Den så kallade Kistamannen har flera gånger under förra sommaren och hösten anmälts för hot och misshandel mot EU-migranter i Kista och centrala Stockholm. Under kortare perioder har gärningsmannen suttit i häkte - men mest varit på fri fot.

Rättegångar som skulle behandla de här målen har ställts in, eftersom tingsrätten inte lyckats kalla de drabbade.

Målsägarbiträdet åt flera av de drabbade, Denise Lagercrantz, tar emot på sitt kontor på Södermalm. Hon är kritisk till att tingsrätten inte ens försökt att skicka kallelser till de svenska adresser som trots allt finns.

– Det borde de ha gjort.

Hennes uppfattning är att det går att få tag på de här personerna.

– Det krävs lite arbete, men det går absolut.

Förutom att Kaliber har fått tag på svenska adresser, har reportern också talat med målsäganden på telefon och fått tag i rumänska adresser genom en kontaktperson som tingsrätten har varit i kontakt med.

Gunno Gunnmo, som är ledamot i den av regeringen tillsatta Kommissionen mot Antiziganism och före detta länspolismästare i Stockholm, tycker att de inställda rättegångarna sänder helt fel signaler:

– Jag tycker att det är mycket allvarligt. Det sänder en signal till gärningsmannen att det han håller på med är okej. Rättsväsendet måste vara mer uppmärksam på vilka signaler som den här typen av ärenden sänder.

– Det här gäller hatbrott överhuvudtaget, fortsätter han. 

Emir Selimi, ordförande för Riksförbundet Unga Romer, upprörs också.

– Om en journalist kan ta reda på offrens telefonnummer; varför kan inte polisen göra det?  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista