Vivian Cardinal
Vivian Cardinal är lyckligt separerad. Foto: Alexander Hammarlöf/ Sveriges Radio

Lycklig separation inspirerar och provocerar

6:37 min

Separationer och skilsmässor kan vara uppslitande med livslång bitterhet som eftersmak - eller så blir det helt tvärtom och otroligt lyckat.

Efter 12 års relation bestämde Vivian och Lasse att det var tid att gå skilda vägar. Men så särskild skilda blev de ändå inte.

– Vi är väldigt bra vänner. Och vi är bra vänner med varandras nya respektive, säger Vivian.

Att ha en bra relation med sitt ex är något många inte förstår sig på.

– En del undrar hur vi fortfarande kan ses, de säger att de aldrig skulle kunna umgås med sina ex. Det är möjligt att det sticker lite i ögonen på somliga.

Vivian och Lasse är också en inspiration för andra. Vivian berättar att hon får frågor från vänner om hur hon gjort för att behålla en bra relation med sitt ex.

– Just när förhållandet tar slut och det stormar tror jag det är viktigt att kliva ur centrum och inse att barnen är det viktigaste.

Nu umgås Vivian och Lasse och deras respektive ofta med varandra. Det åker skidor ihop, spenderar högtider tillsammans och passar varandras barn när det behövs.

– Vi är nog lite ovanliga på det sättet, men det fungerar jättebra. Och nu tycker jag i ärligheten namn att Lasse passar bättre med sina nya fru än han gjorde med mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista