Familj
Antalet vårdnadstvister ökar. Foto: Linda Forsell / SvD / TT

Obligatorisk medling kan minska vårdnadstvister

1:51 min

I Stockholms län står Södertörns tingsrätt för den största ökningen av vårdnadstvister i landet. Enligt Britt Björneke vid Södertörns tingsrätt borde obligatorisk medling sättas in långt innan konflikten går till domstol.

Sedan 2005 har antalet vårdnadstvister fortsatt att öka trots de lagändringar från 2006 som bland annat ska ge domstolarna fler möjligheter att ordna medling mellan föräldrar som inte kommer överens.

Enligt Britt Björneke, rådman vid Södertörns tingsrätt, borde obligatorisk medling sättas in långt innan konflikten blir ett domstolsärende.

– Man behöver bättre hjälp och kanske obligatorisk medling innan konflikten har satt fart. Om ärendet ändå kommer upp i domstol tror jag också att det behövs en bättre kompetens i domstolen, säger hon.

Till Södertörns tingsrätt har 4221 vårdnadsmål inkommit från 2005 till slutet av februari i år, enligt Domstolsverket. Södertörns tingsrätt är den tingsrätt som står för den största ökningen i Stockholms län. De har därför utvecklat en metod som kallas Konflikt och försoning, där bland annat en familjerättssekreterare finns med under förhandlingarna för att säkra barnets bästa.

För Britt Björneke har sett att vårdnadsmålen inte bara blivit fler utan också mer komplicerade.

– Vårdnadstvisterna är mer komplicerade idag, det är mer våld och hot inblandat och så vidare. Sen har vi också sett att det är många som kommer tillbaka till oss även efter att de har fått en dom, säger Britt Björneke.

20-åriga Lindas föräldrar låg i vårdnadstvist om henne under sex års tid, från att hon var sex till tolv år. Hon beskriver konflikten som en konstant stress. Det var som att leva i två olika världar där hon blev en bricka i föräldrarnas spel, säger hon.

Idag har Linda ingen relation med någon av dem, något som delvis beror på att föräldrarnas separation inte sköttes på ett bra sätt.

– Jag tror inte det skadliga ligger i att ens föräldrar separerar, utan när de inte kan separera på ett civiliserat sätt. När jag tänker tillbaka på hur det var då är det inte konstigt att man är lite trasig.

Linda heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista