Resenärer i en tunnelbanevagn i Stockholms tunnelbana
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Allt fler larmar om hot och våld i t-banan

0:28 min

Anmälningarna om hot, våld, rån och ofredande ökar kraftigt i kollektivtrafiken. Nu vill Kristoffer Tamsons (M) trafiklandstingsråd att man återinför särskilda tunnelbanepoliser.

Dagens Nyheter har sammanställt information från SL:s trygghetstelefon och konstaterar att antalet samtal till trygghetstelefonen har sexfaldigats sedan numret introducerades för fem år sedan. Nu vill Moderaterna i landstinget att man tar tillbaka de särskilda tunnelbanepoliserna som fanns på åttiotalet.

Antalet samtal till trygghetstelefonen har sexdubblats sedan numret introducerades för fem år sedan. Nu vill Moderaterna i landstinget att man inför särskilda tunnelbanepoliser.

Men resenären Päivikki, som vår reporter träffade i morse, känner inte igen sig i bilden, däremot tror hon att det finns grupper som är mer utsatta än hon.

– Jag tror att det är ett stort bekymmer för ungdomar och särskilt för unga killar.

Men du känner dig trygg?

– Ja, särskilt om jag ser vakter. Jag tror att det kan var en bra idé att införa fler poliser om det är så att rån och överfall ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista