Genusfotografen Tomas Gunnarsson om mediernas bilder av sexuellt våld
Nästan alltid kvinna i fokus. Foto: Heiko Junge/TT och Sveriges Radio.

Media visar fel bild av sexuellt våld

4:11 min

Många av bilderna som används för att illustrera artiklar om våldtäkt och sexuellt våld visar en bild som inte är sann, säger genusfotografen Tomas Gunnarsson.

– Den allra vanligaste bilden är en våldsam bild med en okänd förövare som angriper en kvinna på en offentlig plats, medan den vanligaste våldtäkten i verkligheten sker inom hemmets väggar, av någon offret känner och det är oftast inte mycket fysiskt våld.

Varför är det här ett problem?

– Det visar inte verkligheten. Medias roll ska vara att skildra verkligheten och det man säger ska vara sant och relevant, men samma krav gäller tydligen inte med bilder.

Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, har tillsammans med Kristina Wicksell och organisationen Fatta Man ett projekt för att skapa uppmärksamhet kring mediers bild av sexuellt våld.

Felaktiga bilder av verkligheten kan få allvarliga konsekvenser, säger Tomas Gunnarsson. 

– Dels kan det leda till att man inte anmäler, man tänker att "det jag har varit med om har inte varit en våldtäkt". Dels kan det få konsekvenser för hur man riktar förebyggande satsningar - att kvinnor får överfallslarm, får betalt taxi hem och att man satsar på mer gatubelysning när man istället borde gå till botten med maskulinitetsnormer.

Fokus i bilderna ligger nästan alltid på offret istället för förövaren. Man ser sällan mannens ansikte utan oftast bara en kvinna, konstaterar Tomas Gunnarsson efter att ha granskat artiklar där sexuellt våld illustreras.

– Man kan få det att verka som ett kvinnoproblem när det alltid är kvinnor på bilderna.

Om man lägger upp en bild på en familjemiddag till en sådan här text istället, skulle det passa?

– Ja. Det säger att sexuellt våld kan hända vem som helst. Man ser ofta inte på ytan vem som är drabbad, var det kan förekomma och vem som kan vara förövare, säger Tomas Gunnarsson och fortsätter:

– Våldtäktsförövare framställs ofta som ett främmande buskmonster men de är oftast helt vanliga män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista