Tullhuset på Blasieholmen
1 av 2
Tullhuset på Blasieholmen i centrala Stockholm. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Magasin på Blasieholmen
2 av 2
En av magasinsbyggnaderna på Blasieholmen där Nobelstiftelsens nya hus planeras. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Närmare rivning av det gamla Tullhuset

1:01 min

Det ser inte ut att bli någon flytt av det gamla Tullhuset på Blasieholmen i centrala Stockholm. Exploateringskontoret föreslår att huset ska rivas om det planerade Nobel Center byggs på platsen.

Stockholms Stads exploateringskontor har utrett om det går att flytta Tullhuset från Blasieholmen istället för att riva det.

Tullhuset, som byggdes på 1870-talet, och de båda magasinsbyggnaderna intill är grönklassade av Stockholms Stadsmuseum. Det innebär att de är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk eller miljömässig synpunkt.

Men nu skriver Exploateringskontoret att man inte hittat någon lämplig plats att flytta Tullhuset till. De platser som undersökts är bland annat Riddarholmen, Masthamnen och Skeppsbrokajen.

Däremot fortsätter man att utreda om något av de två trämagasinen intill Tullhuset kan flyttas till Beckholmen. Många har protesterat mot planerna, och protesterna har gällt både att Tullhuset ska rivas och hur det nya Nobel Center kommer att se ut.

Frågan ska behandlas av politikerna i Stockholms Exploateringsnämnd den tionde mars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista