Lilleba Anckers, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet.
Lilleba Anckers, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet. Foto: Ulf Bungerfeldt/ Sveriges Radio

Vårdförbundet befarar förlossningskaos i sommar

Vårdförbundet: "Vi är rädda för hur det blir i sommar"
1:31 min

När BB Sofia läggs ner ska vårdplatserna fördelas mellan övriga sjukhus. Men det stora bekymret kommer bli rekryteringen av personal.

Lilleba Anckers, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet, säger till P4 Stockholm att hon är mycket oroad över hur sommaren kommer bli för blivande mödrar i Stockholm.

– Det riktigt stora bekymret är en hotande barnmorskebrist. Jag är långt ifrån säker på att alla som jobbat på BB Sofia vill komma tillbaka till landstinget, säger Lilleba Anckers.

Räknar man på bortfallet från BB Sofia, där runt 1000 förlossningar kommer att utföras innan klinken stänger, återstår drygt 2000 som övriga sjukhus ska ta hand om - så kan man nog klara det - på pappret, säger hon.

– Då är det värre med bemanningen av de här förlossningsplatserna. Landstinget kan absolut INTE räkna med att alla som jobbat på BB Sofia väljer att komma tillbaka den överbelastade och stressiga vardagen på de andra sjukhusen, säger Lilleba Anckers.

Hon ger en rad exempel på vad många barnmorskor planerar eller redan hunnit göra, istället.

–Jag känner såna som har gått i pension ett eller ett par år i förtid, jag vet andra som valt att sluta som barnmorskor helt för att de inte orkar med stressen i arbetet. Dessutom finns det säkert åtskilliga som väljer att jobba i Norge istället, så jag tror inte det blir så lätt att täcka upp för alla som försvinner.

Det riskerar alltså bli en ganska kaotisk sommar?

–Ja, den kommer att bli värre än i fjol, och redan då var det den värsta i mannaminne, säger barnmorskan Lilleba Anckers till P4 Stockholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".