Flaggar för kungafödsel
Flaggar för kungafödsel. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Stockholmarna välkomnar lillprinsen

0:57 min

Stockholmarna hälsar den nye prinsen välkommen, men tycker inte att det är så mycket att prata om.

Idag vaknar Sverige upp till nyheten om att kronprinsessan Victoria och prins Daniel fått sitt andra barn, en liten prins.

– Jag bryr mig inte så mycket om kungafamiljen, säger en man på stan.

– Det är ju helt ointressant. Jag kan inte bry mig mindre, säger en kvinna.

Intressant eller inte. Under dagen kommer en rad traditionsenliga ritualer att genomföras. Klockan 11 hålls det konselj på Slottet då vi får veta namnet på det senaste kungliga tillskottet.

Som kronprinsessan Victorias andra barn tar lillprinsen plats tre i successionsordningen, efter mamma Victoria och storasyster Estelle.

Prick klockan tolv är det traditionsenlig salutering om 21 skott. Det sker på fem orter i landet: Skeppsholmens salutstation i Stockholm samt salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Därefter följer Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan på Slottet med anledning av prinsens födelse. Inbjudna är den närmaste familjen, representanter för riksdag och regering och övriga officiella Sverige.

Under några timmar på eftermiddagen kan allmänheten framföra sina gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel i skriftlig form. Gratulationslistor kommer att finnas i Rikssalen på Kungliga slottet för den som vill lämna sin hälsning.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista