Salut skjuts i dimman från Skeppsholmen.
1 av 2
Salut skjuts i dimman från Skeppsholmen. Foto: Erik Nylander/TT.

Prinsen får heta Oscar Carl Olof

0:50 min

Kungen informerade om den nyfödda prinsens namn och titel vid en konselj på slottet idag. Prinsen ska heta Oscar Carl Olof, hertig av Skåne. Tilltalsnamnet blir Oscar.

Kungen inledde med att hälsa regeringen välkomna till den extra konseljen och säga att det är en glädjens dag, men att det även fanns dunkla skyar.

Han pratade om sin syster Birgittas man, Johann Georg Prins von Hohenzollern, som gick bort igår i Tyskland.

– Livet är ju förunderligt, och livet går på något underligt sätt vidare. Nu är det vi som blivit välsignade med en ny prins, säger Kungen.

Innan han avslöjade prinsens namn berättade han att prinsen föddes klockan 20:28, vägde 3,6 kg och var 52 cm lång.

– Det som ni alla kanske tycker är mest spännande, han måste få ett namn. Hans hamn kommer att vara Oscar Carl Olof. Han kommer att kallas Oscar.

– Och sedan är det väldigt viktigt att han kommer få en titel. Han kommer att bli hertig av Skåne, sa kungen.

Kungen berättade att han inte haft möjlighet att se den lilla prinsen ännu, och lovade att hålla sig på avstånd med anledning av en influensa han dras med.

– Jag hoppas få se prinsen senare idag, men möjligen lite på avstånd. Tyvärr har jag, som de flesta idag får jag en känsla av, en influensa.

– Jag kanske kan titta lite genom en dörrspringa, säger Kungen innan han avslutar konseljen.

Med på konseljen var förutom kungafamiljen även riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven samt överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke.

Prins Oscar tar plats nummer tre i successionsordningen och klockan 12.00 hyllas han med 21 skott vid en salut. Saluteringen görs utöver Skeppsholmen i Stockholm och samtidigt i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Mellan klockan ett och fyra i dag finns sedan möjlighet för allmänheten att på Slottet framföra skriftliga gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista