Jenny von Alten är ny chef för Kronobergshäktet. Foto: Kriminalvården
Jenny von Alten är ny chef för Kronobergshäktet. Foto: Kriminalvården

Häkteschef uppmuntrar yoga och bakning

5:33 min

Jenny von Alten är ny chef på Kronobergshäktet i Stockholm men säger att hon redan är övertygad om att häktet måste jobba hårt för att bryta de intagnas isolering.   

Hon började sin karriär inom kriminalvården som 22-åring på Kumla-anstalten.

- Ända sedan dess har jag vetat att det var det här jag ville göra. Och helst av allt ville jag bli chef på Kronobergshäktet så det här är en dröm som gått i uppfyllelse, säger 38-åriga Jenny von Alten.

Privat har hon genom åren fått ta emot mängder av frågor och påståenden när hon berättar vad hon jobbar med.

- Det är många som tycker att fångar har det för bra. Att de borde få leva på vatten och bröd och så vidare, då säger jag att jag är övertygad om att straffet att vara frihetsberövad är hårt nog.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat att det riktats kritik mot Kronobergshäktet om att psykologhjälp inte finns tillgängligt i tillräckligt stor omfattning.

- Ibland är det kanske en medmänniska snarare än en psykolog, som saknas. Men i de fall psykolog behövs är det något som avgörs av läkare, inte av mig.

Sverige har kritiserats för sina långa häktningstider. Vad säger du om det?

- Det är egentligen ingenting jag ska uttala mig om men det vore kanske önskvärt att hitta andra former.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista