Johanna Dahlin, en av de som står bakom den första filmfestivalen med och av tjejer.
Johanna Dahlin, en av de som står bakom den första filmfestivalen med och av tjejer. Foto: Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Feministisk filmfestival vill ändra på ingrodda strukturer

6:05 min

Idag startar Stockholms feministiska filmfestival på biografen Zita på Birger Jarlsgatan och det är första gången en feministiskt filmfestival anordnas i Sverige. 

Festivalen vill öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet genom att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter, säger en av arrangörerna, Johanna Dahlin till P4 Stockholm

Klockan 18.00 ikväll går ridån upp för öppningsfilmen på festivalen.

Det är filmen Mustang - Frankrikes Oscarsbidrag. En film från norra Turkiet och ett starkt porträtt av kontrollen av flickors sexualitet och liv, men också av systerskap och motstånd.

Stockholms Feministiska filmfestival har granskat jämställdheten i filmutbudet under 2015. Resultatet är nedslående. Av alla filmer som visades i Sverige under förra året var 86 procent regisserade av män.

14 procent av filmerna regisserades av kvinnor.

Ser man till spridningen av mäns och kvinnors filmer blir skillnaden ännu större. 93 procent av den film som sågs på bio runt om i landet under året hade en manlig regissör, bara 7 procent hade en kvinnlig regissör, och det är den här snedfördelningen som Stockholms Feministiska filmfestival vill ändra på.

– Det är inte omöjligt, men förändringar i den här branschen går så långsamt, säger en av festivalens arrangörer, Johanna Dahlin, till P4 Stockholm.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista