Ambulans på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Ambulans på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

L vill förebygga vandaliseringar av ambulanser

1:47 min

Liberalerna i Stockholms stad vill förebygga vandalisering av utryckningsfordon genom projektet Blåljuskompisar.

Efter att en ambulans blivit vandaliserad i Tensta i nordvästra Stockholm i februari vill Liberalerna i Stockholms stad starta ett nytt förebyggande projekt i länet mot vandalisering av uttryckningsfordon och hot mot räddningspersonal och polis.

Det finns redan ett liknande projekt som kallas Människan bakom uniformen, MBU, i flera stadsdelar i dag. Men där har ambulanspersonalen inte kunnat medverka, vilket Ata Hosseini, projektledare för MBU i stadsdelen Rinkeby-Kista, tycker är synd.

– Sista träffen har vi en trafikolycka som vi simulerar tillsammans med polisen och räddningstjänsten. Efter räddningstjänsten är det ambulans som ska ta över, men den bilden tar vi inte ta del av. Då missar man  relationen till ambulanstjänstemännen också och det är jättetråkigt för alla. 

Satsningen Människan bakom Uniformen, som finns i flera städer i landet, ska bygga broar mellan ungdomar, polis, räddningstjänsten och ambulansen och har varit uppskattad både av ungdomarna och blåljusmyndigheterna. Men ambulansen i Stockholms län har inte kunnat medverka eftersom det inte ingår i deras uppdrag.

– I grunden handlar det om pengar som alltid. Det finns inga pengar att sätta av för det här, som det ser ut för verksamheten i dag. Vi måste få medel för det. Det kräver resurser, men det är värt varenda krona, säger Svante Sörenson, stationschef för ambulansen i Vällingby.

Och nu tar Liberalerna i Stockholms stad första steget mot ett nytt förebyggande projekt kallat Blåljuskompisar, inspirerat av Malmö stads förebyggande insatser. I en skrivelse till kommunstyrelsen skriver Lotta Edholm, oppositionsborgarrådet för Liberalerna, att Stockholms Stad bör samordna och utveckla det förebyggande samarbetet mellan skolor, stadsdelar och blåljusverksamheter över hela länet.

– Det viktigaste är att alla myndigheter som varit utsatta finns med. Vill man ha en stark effekt för att öka tryggheten i förorten måste man ha någon form av samordning och det tycker jag att Stockholm stad kan ta på sig, säger Lotta Edholm (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista