Skurhink
Nytt specialvatten har fått ned användning av rengöringsmedel. Foto: Janerik Henriksson / TT

Mindre kemikalier när t-banan städas

1:36 min

Användningen av skur- och desinfektionsmedel har minskat med 80 procent sedan MTR:s lokalvårdare börjat använda ett specialvatten istället för traditionella rengöringsmedel.

Sedan drygt ett halvår tillbaka har MTR:s städare på Stockholms perronger och stationer, använt ett specialvatten, som gör att man nästan helt kunnat sluta med kemikalier för att få rent på perronger och i biljetthallar.

Städerskan Tina Alén, som städar för MTR, visar hur hon fyller sina hinkar med vattnet. Ingen dosering behövs av olika rengöringsmedel.

– Det är en trygghet, jag slipper oroa mig för besvär med händerna.

Städarna slipper dosera eller tänka på vilket medel som ska användas. Det har lett till har användningen av skurmedel och desinfektionsmedel minskat med 80 procent.

Tina Alén berättar om hur resenärer slutat att fråga vilka rengöringsmedel som används, antagligen därför att det luktar mindre.

Men det verkar som att de urinluktande hissarna är en mer komplicerad nöt att knäcka.

– Ja, det måste till ett samarbete med SL för det är de som bestämmer när man ska rengöra i hiss-schakten dit urinen åker ner när folk kissar i hissarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista