Viking lines terminal på Södermalm i Stockholm (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Viking lines terminal på Södermalm i Stockholm (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Masthamnen överdäckas

1:27 min

En kommande överdäckning vid Masthamnen där Viking line bedriver sin färjetrafik öppnar för hotell, kontor och kultur. Det är Stockholms hamn som behöver utveckla området så det ska fungera bättre för färjor och kryssningsfartyg.

– I hamnen behöver vi terminalbyggnader för Viking line och kryssningstrafiken säger vd Johan Castwall, och han ser gärna att det även finns kultur, konferens och hotell i området.

För att klara det här kommer stora delar av ytan att däckas över där terminal, hotell, kontor och kultur läggs på ett övre plan, och transporter till och från hamnen en våning ner vilket underlättar för passagerare och gods.

– Vi förstärker Stockholm som en kryssningshamn men får även en hamn som fungerar för gods och färjepassagerare, säger Johan Castwall

Att däremot flytta hela hamnverksamheten till Värtan och frihamnen för att kunna bygga mer är inget alternativ för Stockholms hamn.

Det går inte av två skäl enligt Johan Castwall, det ena är att trafiklösningen inte klarar det och att det är brist på kajplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista