Tiia Mustonen framför fotoreportageserien om kvinnor på flykt. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Tiia Mustonen framför fotoreportageserien om kvinnor på flykt. Foto: Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Kvinnor på flykt genom Europa

"Många gravida kvinnor svimmar av stress och rädsla när de når land"
2:15 min

I dag startar Europahusets fotoutställning "Kvinnor på flykt", som uppmärksammar situationen för kvinnorna i flyktinglägren och på vägarna.

– Kvinnorna och barnen är de mest utsatta grupperna just nu. Lägren är trånga med dåliga sanitetsförhållanden, många kvinnor är gravida eller kommer med spädbarn. Det är kall och ofta måste de köa i många timmar även nattetid och sova utomhus för att registrera sig i Grekland, säger Tiia Mustonen, informatör på Europahuset.

Många gravida kvinnor svimmar när de anlänt till fast mark i Lesbos efter båtfärden som resultat av rädslan och stark stress, berättar hon. 

Hur ser situationen ut för de kvinnor som föder barn i lägren?

– Det är en väldigt svår och tragisk situation. Det finns varken tillräckligt med läkemedel eller läkare på de här flyktingcentren så förhållandena är mycket dåliga. Och det kan vi tydligt se på bilderna, säger Tiia Mustonen.

Bilderna visar också kvinnornas utsatthet för våld som ofta utförs av smugglare och andra flyktingar.

Vad vill ni säga med fotobildserien som ni beställt av franska fotojournalisten Marie Dorigny?

– Vi tycker det är ett ämne som inte fått så mycket uppmärksamhet ännu och nu när fler kvinnor och barn flyr från Syrien, Irak och Afghanistan så vill vi uppmärksamma deras behov av skydd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".