jesper
Simhopparen Jesper Tolvers (arkivbild). Foto: JESSICA GOW / TT

Jesper väntar på OS-besked

Om besvikelsen efter World Cup: "Det är inte över än"
2:03 min

Om 151 dagar är det sommar-OS i Brasilien. En som just nu väntar med spänning på att få vara med och tävla är simhopparen Jesper Tolvers från Tyresö.

– Det är nervöst. Går inte en dag utan att jag tänker på det och undrar hur det blir. Men jag försöker träna på som vanligt, berättar Jesper för P4 Stockholm.

I mitten av februari hade Jesper Tolvers chans att kvala in på OS, men World cup-tävlingen i simhopp slutade på en 22:a plats efter två missar på hans sista hopp. Besviken åkte han hem och tog ledigt i några dagar.

– Kändes inte bra alls, men det är inte över än. Nu är det tillbaka i träningen.

Trots att Jesper Tolvers är relativt okänd för den breda massan, är han en av Sveriges främsta simhoppare. Han har redan en mängd SM-guld, närmare 40 stycken tillsammans på junior- och seniorsidan. Men en mättnadskänsla har inte infunnit sig ännu: 

– Det är kul, men ett SM-guld betyder inte så mycket. Är inte så mycket konkurrens i Sverige. Vi är väldigt få som hoppar tio meter, vi är väldigt få killar också. Det har varit två stycken som fajtats om guldet sista åren. Det är de större tävlingarna som sporrar. 

Du är i dag 23 år och har tävlat sedan du var sex. Hur ser en vanlig vecka ut för dig?

– Jag kör två pass om dagen, som tidigast klockan sju. Oftast mellan klockan 8-10.  Jobbar på dagen. Sedan är det ett pass på kvällen. Det är ett rätt fullspäckat schema.

I slutet av mars kommer Jesper att få ett svar om det finns en plats för honom i OS i Rio de Janeiro. För honom skulle en dröm gå i uppfyllelse om beskedet som levereras är positivt.

– Det är en av mina största drömmar. Det allra största är att ta en OS-medalj, men första delmålet är att få komma dit. Se och lära, säger Jesper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".