Grete Havnesköld
Grete Havnesköld Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Vill lyfta tjejers röster

6:02 min

Pjäsen "Deras Rum" har nyligen haft premiär på Oktoberteatern i Södertälje. Bakom uppsättningen står projektet Livet Bitch. En av ledarna för projektet är Grete Havnesköld.

Grete har skrivit och regisserat "Deras rum" med sin kollega Johanna Thor. Och i pjäsen vävs berättelser om lycka, ångest lycka och styrka. Pjäsen har arbetats fram genom en workshop i en process som hållit på i flera år. Och flera av de medverkande skådespelarna är tjejer från socioekonomiskt utsatta områden.

– Vi har haft olika teman på våra träffar. Sedan hade vi lite olika sätt att ta oss an de olika temana. Och det materialet har vi använt oss av när vi sedan skrivit pjäsen. Vi har lyfta fram olika sidor och perspektiv.

När arbetet med Livet Bitch började så fanns ett behov av att lyfta fram nya röster och att lyfta fram unga tjejer.

– Kvinnor behöver ett utrymme där man fritt kan få reflektera över sina liv tillsammans med andra kvinnor som lever andra liv. Är jag fri, är du fri. Vi har olika bakgrund i ensemblen och det är medvetet gjort så, säger Grete Havnesköld.

– Vi har försökt lyfta upp de motsättningar som finns i Södertälje och det har vi velat ta i. Alla vi är osäkra från början. Vi har i ensemblen har vi pratat om olika grupptillhörigheter och då har det kommit upp hatet mot muslimer och det måste få finnas på scenen och då måste vi tackla det. Det kändes väldigt kontroversiellt.  Projektet har också försökt följa den svenska politiken för att det ska vara aktuellt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista