Kvinnor.
Foto: TT

Här är kvinnornas viktigaste frågor

9:28 min

Stoppa våldet, hjälp invandrarkvinnor i arbete och låt tjejer ta lika mycket plats som killar. Detta är några av de viktigaste frågorna för de kvinnor P4 Stockholm möter.

– Majoriteten i min klass är killar och det känns som att jag inte kommer till tals lika mycket som killarna, säger 16-åriga Saga från Nacka.

– Man blir påmind om att man är kvinna, framförallt på krogen. Det visar sig i form av oönskad uppmärksamhet och i värsta fall beröring, säger 24-åriga Lina från Kungsholmen.

– Det blev tydligt att jag är kvinna när jag blev mamma - att helt plötsligt inse att man har fler sidor än att vara ung och snygg och fräsch. Själen blev större på något vis, säger snart 40-åriga Emma från Bagarmossen.

Men vilka frågor är viktgast för kvinnor i Stockholm? De P4 Stockholms reporter frågar har olika svar:

– Att kunna säga det man vill, säger 16-åriga Saga.

– Alla kvinnor som umgås med straighta män har nog varit med om någon form av övergrepp eller sexuella trakasserier, säger 24-åriga Lina, så den frågan är viktigast för mig.

– Just nu är det alla dessa hemlösa kvinnor, eller kvinnor på flykt, som inte får hjälp av samhället, säger Emma.

– I natt låg jag och tänkte på alla kvinnor som våldtas och blir stenade till döds och kände så starkt att det är nog nu. Nu måste alla se kvinnors värde. Det är inte bara en kvinnofråga det här, säger 46-åriga Karin som berättar att hon jobbar med att hjälpa kvinnor att starka företag.

– Familjen är det viktigaste. Att ha familjen omkring sig med barn och barnbarn, tycker 76-åriga Marianne i Saltsjöbaden.

– Just nu brinner jag jättemycket för invandrarkvinnor. De har mycket svårare att komma in på arbetsmarknaden, säger 56-åriga Lena som tidigare arbetat flera år i Bosnien.

Flera av de kvinnor P4 Stockholm träffar tycker att Internationella kvinnodagen behövs och är viktig. De anser att det finns orättvisor som måste bekämpas.

– Det är bra att det finns en dag då det blir mycket medial uppmärksamhet kring det. Då kan man ta draghjälp för att få kvinnor på alla platser i samhället. Ingen tjänar på att kvinnan trycks undan, säger 46-åriga Karin.

– Jag önskar att frågan om kvinnors position i samhället väcks av de som inte pratar om det vanligtvis. Män, säger Lina.

Men få verkar planera att uppmärksamma dagen på något speciellt sätt - förutom 10-åriga Linnea.

– Jag ska äta chips!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista