Ulla-Mai Ceder-Lindberg, verksamhetchef på Spånga Blåband och ledaren Fatemeh Seydalzadeh.
Ulla-Mai Ceder-Lindberg, verksamhetchef på Spånga Blåband och ledaren Fatemeh Seydalzadeh. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Kvinnor ska bli mer delaktiga i Järva

1:52 min

Mäns attityder måste förändras så att fler kvinnor vågar ta plats på torg och kaféer runt Järvafältet. Nu får projektet Kvinnoväxt pengar för att göra det möjligt. 

Föreningen Spånga Blåband på Järvafältet har tillsammans med Medborgarskolan fått en och en halv miljon kronor från Boverket för att bedriva ett utvecklingsprojektet som ska inkludera kvinnor i offentliga miljön i Järva.

I ett industriområde i Spånga förbereder ett 30-tal-tal kvinnliga besökare och ledare firandet av Internationella kvinnodagen. Runt alla bord sitter kvinnor från olika kulturer och pratar.

Verksamhetsledaren Ulla-Mai Ceder-Lindberg berättar varför projketet Kvinnoväxt är så viktigt idag.

– När kvinnor inte får röra sig ute och inte vågar röra sig ute av massor av olika skäl så behöver man göra något, säger hon. Kvinnoväxt är en väg att öppna upp de här offentliga miljöerna för kvinnor.

På onsdagskvällen har föreningen bjudit in demokratiborgarrådet i Stockholm stad, Ann-Margarethe Livh (V), till en dialog om hur kvinnor och tjejer ska kunna delta i samhällsutvecklingen på samma villkor som män.

Istället för att bara påverka stadsplaneringen i Järva, ska projektet Kvinnoväxt ta ett helhetsperspektiv för att stärka kvinnorna till att bli mer delaktiga i samhället.

Mycket handlar om att kvinnor ska våga ta plats på annars mansdominerande caféer och andra offentliga miljöer, påverka mäns attityder och förändra diskriminerande strukturer.

– Det behövs också sammanhang där det är självklart att det är en tillgång att kvinnor rör sig ute. Jag träffar affärsidkare i Rinkeby som är alldeles förtvivlade över att männen tagit centrum i besittning. För vilka är det som handlar? Handen på hjärtat så är det kvinnorna mycket större utsträckning än männen. Och då påverkar det deras affärer negativt, säger Ulla-Mai Ceder-Lindberg.

Tenstabor som P4 Stockholm pratat med säger att det är tunnelbaneutgången mot Tensta centrum och caféerna där många män hänger som känns mest exkluderande för tjejer och kvinnor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista