Sanny Dahlbeck i P4 Stockholm
Sanny Dahlbeck Foto: Sveriges Radio

Thaiboxaren Sanny Dahlbeck lever sin dröm

4:15 min

I maj kan han bli världsmästare igen, och på lördag kan har han chans att vinna tre priser på Kampsportsgalan. 24-årige Sanny Dahlbeck från Stockholm får ibland nypa sig i armen.

Sanny Dahlbeck från Stockholm har hållit på med kampsport i tio år och är en av de allra största i Sverige inom thaiboxning.

När han var 17 år vann han sitt första SM-guld, nyligen vann han titeln igen och i maj har han chans att bli världsmästare - på nytt. Då ska han försvara sitt världsmästarbälte i VM i Jönköping.

– Det blir tufft. Det är sex matcher på en vecka och man måste hålla sig skadefri och ha tur med lottningen.

Var i förberedelserna är du?

– Jag har en match i England nästa helg och efter det kommer jag nog vara lite skadad, men sen dundrar jag på med träningen.

Sanny Dahlbeck beskriver att han ibland har svårt att smälta framgångarna. Han känner att han lever sin dröm.

– Jag kommer ihåg en gång i Rom när jag tävlade och gick upp mot en kille som heter Yoshihiro Sato. Mitt i matchen när vi kom in i klinchen tittade jag upp mot storbildskärmen och såg "Sanny Dahlbeck vs Sato". Det var en realitycheck mitt i matchen!

Nästa vecka har Sanny Dahlbeck chans att ta hem tre priser på Kampsportgalan på Berns i Stockholm. Han är nominerad i tre klasser: Årets mästare, Årets kampsportare och Folkets pris.

– Förra året var ett väldigt bra år för mig, konstaterar han.

Men Sanny har redan börjat tänka på livet efter idrotten.

– Grejen med kampsport är att karriären är inte jättelång. Musik ligger mig varmt om hjärtat, så jag satsar på det här först och får se om man ta musiken vidare efteråt.

En stor skara fans har han redan i alla fall. Runt 15 000 personer följer Sanny Dahlbeck på Instagram där han lägger ut mycket bilder och videoklipp från sina träningspass, men även en del bilder om mode och mat.

Sanny är dessutom modell - även om han själv inte riktigt vill kalla sig det.

– Jag skulle inte kalla mig modell, men jag har gjort en del modelljobb.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista