Försvarsadvokat Clea Sangborn med sin klient i Södertörns tingsrätt.
1 av 2
Försvarsadvokat Clea Sangborn med sin klient i Södertörns tingsrätt. Foto: TT
Polisbussen som attackerades. Foto: Polisen
2 av 2
Polisbussen som attackerades. Foto: Polisen

Frias för granatkastning i Tumba

1:58 min

Den 18-åring som åtalades för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba i Botkyrka i somras frikänns.

Den 18-årige mannen åtalades för mordförsök på de fyra polismännen. I dag blev det en ogillande dom i Södertörns tingsrätt och mannen frias.

– Det är anmärkningsvärt då det här är den mest allvarliga attacken mot polisen sedan Malexander, säger Robert Brindeby, polisinspektör och skyddsombud vid polisen i södra delen av länet.

På kvällen i augusti förra året när polisen genomförde en fordonskontroll i Storvreten i Tumba började unga män från området att kasta sten mot patrullen. Fler poliser kom till platsen och plötsligt exploderade en handgranat bara någon meter från framhjulet på en polisbuss.

Bussen träffas av 105 kulor och de fyra poliser som fanns inne i bussen var bara en hårsmån från att träffas.

Den åtalade har nekat till brott under rättegången. Att hans dna återfanns på en upphittad del från handgranaten ska bero på att han dagen före det påstådda mordförsöket tog i en handgranat som en person visade för honom.

Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse för försök till mord men har inte lyckats motbevisa 18-åringens förklaring. Tingsrätten bedömer därför att det saknas bevis som binder honom till brottet.

Tingsrätten kallar hela berättelsen "detaljfattig" och anser att det går att ifrågasätta dess riktighet, men konstaterar samtidigt att berättelsen inte är orimlig.

Istället döms mannen för andra brott - ett rån och innehav av vapen.

Clea Sangborn, 18-åringens försvarsadvokat, undslapp sig ett "tack gode gud" när domen blev offentlig. Hon menar att domen var oväntad och att hon med största sannolikhet inte kommer att överklaga.

– Jag är mycket nöjd med att han frikänns för försök till mord, Jag tycker inte att det har varit bevisat att han kastat granaten, därför ska han inte dömas, säger hon.

Robert Brindeby hoppas däremot att åklagaren överklagar.

– Det här sänder signaler om att det är OK att göra såhär mot andra, i alla fall poliser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista