Caroline Silfverstolpe
1 av 3
Caroline Silfverstolpe i gruppen Bevara Blasieholmen. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Tullhuset på Blasieholmen
2 av 3
Tullhuset på Blasieholmen i centrala Stockholm. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Illustration: David Chipperfield Architects. Foto: Stefan Tell.
3 av 3
Det planerade Nobelhuset, och Nobelhuset ABs vd Susanne Lindh. Illustration: David Chipperfield Architects. Foto: Stefan Tell.

Ödesdag för Tullhuset på Blasieholmen

1:54 min

Striden om att bevara eller riva Tullhuset på Blasieholmen går vidare. I dag  tar exploateringsnämnden ställning till det senaste förslaget om att riva Tullhuset och bygga Nobel Center.

– Det handlar om Stockholms stad och om stadens skönhet och om hur staden ska utvecklas. Hur vi ska se på det enorma trycket på innerstaden, hur vi ska kunna bevara kulturvärda miljöer och hur vi måste inse att vi ska satsa på nya områden i den växande staden, säger Caroline Silfverstolpe.

– Det är ju därför vi bland annat säger att Nobel Center bör ligga i Hagastaden eller i Frescati, inte i stadens absoluta centrum.

Striden gäller det gamla Tullhuset från 1870-talet och två magasinsbyggnader på Blasieholmen. Förslaget till exploateringsnämnden ikväll är att Tullhuset ska rivas, och att Nobelstiftelsen ska få bygga sitt planerade Nobel Center.

Någon annan plats är Nobelstiftelsen inte intresserad av. Så här sa Nobelhuset AB:s vd Susanne Lindh i P4 Stockholm i slutet av förra året.

– Då blir det ingenting såklart. Hela vår strategi med finansieringen med våra donatorer, och även den internationella arkitekttävlingen som vi la ner mycket resurser på, det var ju förutsatt att det här skulle ske på Blasieholmen.

– Blir det inte det, då läggs det här projektet ner. Det är jag tämligen säker på, säger Susanne Lindh.

Men argumentet att det bara går att bygga Nobel Center just på Blasieholmen biter inte på Caroline Silfverstolpe.

– Vi tror att det här är ett förtäckt hot, man har låst in sig vid den här platsen. Och vi tolkar det bara som att är det så, och är man ovillig att diskutera alternativa placeringar, då är det sannolikt så att de verkliga behoven av en sådan här Nobelbyggnad sannolikt inte föreligger. Då handlar det snarare om platsen än själva huset och då ska man verkligen tänka om, säger Caroline Silfverstolpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista