David Nzinga
David Nzinga Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

David Nzinga vill lyfta fram förorten

4:44 min

Skådespelaren, manusförfattaren och regissören David Nzinga brinner för att lyfta fram förorten och rösterna som sällan hörs i sina filmer.

– Det började redan med familjen Babajou men det som hände efter var att man bara fick stereotypa roller, berättar han.

Efter tv-serien blev David Nzinga antagen till Berlinale Talents och hoppades på andra roller som inte var stereotypa men när det inte hände beslutade han sig för att ta tag i det själv och han gjorde då sin första film "Jag har din rygg".

– Varför kan inte vi skapa något här ute, det var där det började. Satt ihop en historia och gick ut och filmade. Det är ändå Jordbro så det finns alltid folk som vill hjälpa till, säger han.

Alla filmer som David gjort har ett budskap och alla utspelar sig i förorten.  

– Vilka är det som får berätta, vilka är det som har förtur. Jag brukar ofta prata om representation. Varför jag tog steget var för att man saknade sig själv i tv-rutan. Bristen finns bakom kameran också. Vi vågade ta steget och utmana oss själva och jag hoppas att många anda blir inspirerade.

– Hur ska vi kunna ha en framtid om vi inte speglar vår samtid. Du är ofta begränsad väldigt tidigt eftersom det bara skrivs negativa saker.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista