Flyktingsamordnaren Erik Nilsson (S).
Flyktingsamordnaren Erik Nilsson (S). Foto: Julia Kero/ Sveriges Radio

Han ser till att alla samarbetar kring flyktingsituationen

4:55 min

Regeringen kansli med fokus på flyktingar har många utmaningar. En av de största är bostadsfrågan.

Sekretariatet för samordning och inriktning av Regeringskansliets arbete rörande flyktingsituationen (Sirf), ja så heter nya kansliet som regeringen inrättat.

Erik Nilsson (S) leder arbetet på kansliet och förklarar vad det har för funktion.

– Det handlar om att flyktingsituationen berör så många olika delar av samhället. Då behöver vi försöka hålla ihop för att veta vad de olika delarna gör. Några, exempelvis Migrationsverket, har en väldigt akut situation just nu medan andra, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, kommer ha det framöver, säger Nilsson.

Hur hanterar du allt som skrivs och sägs från kommuner, allmänhet och media rörande flyktingsituationen?

– Det var jobbigt under hösten. Dels var det väldigt jobbigt med sakläget, när vi hade mer än 2000 barn som sov på gympasalar i Trelleborg och Malmö, och sedan att vi i regeringen fick så pass mycket kritik, att vi var onda, naiva eller bara inkompetenta, säger han.

Men på senare tid har Erik Nilsson sett en förändring.

– När jag möter kommunerna så har de fortfarande synpunkter på vad regeringen gör eller inte gör, men jag tycker att vi har en bättre samarbetsanda nu. Det känns som att det svenska samhället håller på att rulla igång för att försöka hantera de utmaningar som vi står inför.

Vilka är de största frågorna ni jobbar med på kansliet just nu?

– Bostäder är en jättefråga, det är 35 000 ensamkommande barn som kommit till Sverige, vilket är en jätteutmaning. Det handlar om skolan, om lärarförsörjning och arbetsmarknaden naturligtvis. Hur vi hittar vägar för att snabbare utnyttja kompetensen hos de människor som kommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista