Chris Heister
Chris Heister, landshövding i Stockholms län. Foto: Julia Kero/Sveriges Radio

Stockholm vill bilda region med Uppsala

0:54 min

Stockholms län kan bilda region med Gotland när Sverige får en ny regionindelning. Men förslaget ogillas av landshövding Chris Heister.

Stockholms läns landshövding Chris Heister är kritisk, och säger att hon hellre vill att Stockholm och Uppsala bildar en ny huvudstadsregion.

– Vi har ju redan idag ett omfattande samarbete och jag är bekymrad och lite orolig för att det samarbetet försämras om man bildar en stor region i Svealand och att man därmed också sätter gränser mellan Stockholm och Uppsala.

Vad skulle kunna bli sämre om det finns en regiongräns mellan Stockholm och Uppsala?

– Det är ju klart att bildar man större regioner så kommer ju också, om man tittar på den stora Svealandsregionen som det nu är skissat förslag på. Det blir ju en region med 64 kommuner och mycket kraft går ju åt att hålla ihop en sådan regionbildning, som Uppsala då kommer att ingå i.

– Jag skulle ju gärna se en fortsatt utveckling för Sveriges konkurrenskraft, en utveckling mellan Stockholm och Uppsala. Det är en viktig del av hela tillväxtkraften i Sverige och då är det viktigt att man håller i den, säger Chris Heister.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista