Malin Danielsson (L).
1 av 2
Malin Danielsson i Masmo där 119 hyresrätter skulle vara klara för inflyttning i år. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Sophia Mattson-Linnala.
2 av 2
"Det är svårt att få ekonomin att gå ihop", säger Sophia Mattson-Linnala, Huges vd. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Dyrt att bygga hyresrätter i Huddinge

"Det är lättare med bostadsrätter"
1:47 min

I Huddinge har det kommunala bostadsbolaget Huge långt gångna planer för 900 lägenheter. Men byggandet börjar aldrig. Nu kräver kommunalrådet Malin Danielsson (L) att spaden sätts i marken.

– Vi har många unga som inte får uppleva friheten i ett eget boende. Vi har människor som får tacka nej till jobb. Det är en skriande bostadsbrist i hela Stockholmsregionen, säger Malin Danielsson (L) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Vi står mitt i Solhagaparken i Masmo. Här vann det kommunala bostadsbolaget Huge en markanvisning för tre år sedan. 2015 skulle bygget starta och nu i år skulle människor flytta in i de sex husen.

Men fortfarande är det tomt här. Inte ens en grävskopa har rört marken. Och så här ser det ut på flera håll runt om i kommunen. Totalt handlar det om åtta olika bostadsprojekt med cirka 900 lägenheter som Huge inte har kommit igång med.

Sophia Mattson-Linnala som är vd för Huge förklarar varför:

– För hyresrätter är det jättesvårt att få ihop ekonomin. Det innebär att om det har blivit fel i första penseldraget så kämpar man med det genom hela projektet för att hitta en möjlighet att räkna hem det, säger Sophia Mattson-Linnala.

Men andra byggherrar klarar av att bygga. Varför klarar inte ni det?

– De andra bygger bostadsrätter. Det är helt andra förutsättningar för bostadsrätter än för hyresrätter.

En faktor som gör det dyrt att bygga, menar Sophia Mattsson-Linnala, är att byggherrarna ska vara med och finansiera allmänna ändamål runt omkring - som rondeller och gångvägar.

Det liberala kommunalrådet Malin Danielsson poängterar att de ställer samma krav på alla byggherrar.

– Vi måste ställa samma krav på Huge som vi ställer på andra byggherrar som vill bygga bostäder i Huddinge. Bygger man en villa måste man också betala för gatukostnader, säger Malin Danielsson.

Huge är ett kommunalt bolag som styrs av politiker. Varför ser ni inte bara till att det byggs?

– Om det vore så lätt. Det är upp till styrelsen som ska se till att de får ekonomi i sina projekt. Där kan inte jag som kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad peka med hela handen och säga till Huge att nu ska ni bygga. Det kan jag inte göra med Skanska eller Peab heller, säger Malin Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".