Josefine Lindén släpper ungdomsboken "Tifo".
Släpper ungdomsboken "Tifo". Foto: Privat och Jessica Gow/TT

Josefine hyllar AIK:s supportrar

2:57 min

Hon var mobbad utstött när hon hittade räddningen i fotbollsklubben AIK. Nu släpper Josefine Lindén en bok om det fina i supporterkulturen.

Josefine Lindén är en hängviven AIK-supporter. När hon kände sig som mest ensam välkomnades hon av klubbens varma, omfamnade supportrar. Det räddade henne.

– Jag var lite mobbad och utanför men när jag hittade AIK-familjen spelade det ingen roll hur jag såg ut, vad jag kom ifrån eller gjorde utanför fotbollen.

Josefine Lindén började hålla på AIK redan när hon var nio år. Då flyttade hon till Täby med sin familj och fastnade för AIK:s gul-svarta klubbmärke.

– Och jag har alltid varit fascinerad av de som står med bengaler på läktarna.

Men det Josefine Lindén älskar med fotbollen, kan skrämma många andra. Det beror på att bilden är lite skev, säger hon.

– Det framställs lite tokigt. De som slåss och bråkar är inte samma personer som står i klacken. De som står med bengaler i klacken har väldig koll på säkerhet. De är inte ute och stökar, utan målar flaggor och syr tygskynken.

Nu vill Josefine Lindén dela med sig av kärleken till klubben. I dag släpps hennes ungdomsbok Tifo som handlar om supporterskap, passion och om hur fotboll kan ge mening med livet.

– Framförallt vill jag få folk att läsa. Jag har skrivit i ganska snabbt tempo och det händer saker hela tiden.

Sen är det bara en bonus om läsarna får upp ögonen för vad Josefine Lindén beskriver som livets bästa fritidsgård.

– De kanske känner "det här något för mig" och hittar en tillhörighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista