Planerad attack mot asylboende i Nynäshamn
De misstänka var inte beväpnade. Foto: Marcus Ericsson/TT

Planerad attack svår att bevisa

1:16 min

Misstankarna har försvagats mot de 14 män som suttit häktade misstänka för att ha planerat en attack mot asylboendet i Nicksta i Nynäshamn.

– Det beror på att vi har säkrat den kommunikation de har haft med varandra. Det har hunnit raderas en del så man har bara brottsstycken av den kommunikationen, säger åklagare Nils Lundberg.

Det var i början av februari som polisen grep de 14 männen. Enligt åklagaren hade polisen fått ett tips om en attack och sett ett upprop på Facebook som tydde på att personer skulle samlas i Nynäshamn för att ge sig på flyktingar.

Polisen har sagt att de hittade påkar, knivar och yxor i männens bilar men den uppgiften tillbakavisas av åklagare Nils Lundberg. Han vill inte säga vilka föremål som hittades, men menar att de skulle kunnat användas lagligt.

Nu tror Nils Lundberg att det blir svårt att väcka åtal på grund av bevisläget:

– Man var ju alltså 700-750 meter från den här förläggningen. Det är inget fullbordat brott och det är inte heller något försök i det här läget för man har inte ens närmat sig den här förläggningen. Och man har inte beväpnat sig för de här föremålen anträffades ju i bilar inte i händerna på de här individerna.

– Då hamnar man på ett förberedelsebrott och där ställer ju lagstiftningen väldigt tydliga krav, säger åklagare Nils Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista