Polisbussen som attackerades. Foto: Polisen
Polisbussen som attackerades. Foto: Polisen

Polisen vill ha ökad säkerhet på fältet

Polisen ser nu över säkerheten för poliser som arbetar i fält. Bland annat ska fler bilar förstärkas. En av de händelser som polisen pekar på som skäl för förbättringar, är när en granat exploderade intill en polisbuss i Tumba i augusti förra året.

- Vi har ett behov av att se över skyddet för poliserna ser ut rent allmänt, utifrån hur vår omvärld ser ut och förändras, säger Torbjörn Nilsson, polismästare Gotland som håller i utvärderingen.

Det är händelser som den i Storvreten i augusti förra året, då en handgranat kastades mot en polisbuss, och en utveckling där våld mot polis blivit allt vanligare, som nu får polisen att se över säkerheten för de som arbetar på fältet.

När granaten i Storvreten exploderade bara någon meter från en polisbuss, var det av en ren tillfällighet som poliserna inne i bussen inte träffades av granatsplitter. Karossen på den buss de satt i var nämligen förstärkt i sidorna för att kunna hålla för kravallpolisens extra tunga utrustning och fönstren hade en extra film för att hålla ihop.

Nu ska alltså fler polisfordon i Stockholm få ett liknande, förstärkt skydd och även polisens utrustning och vapen ska ses över. Men fler detaljer om på vilket vis det ska ske, vill inte Torbjörn Nilsson gå in på.

Varför inte då?

- Då ger jag facit till någon som eventuellt skulle få för sig att göra illa poliser.

Senare i vår ska polisen ha fått en uppskattning om hur mycket förstärkningarna kommer att kosta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista