Markus Pettersson, förbundssekreterare på Transportarbetarförbundet, till höger och Uber-appen till vänster.
Markus Pettersson är förbundssekreterare på Transportarbetarförbundet. Foto: Transportarbetarförbundet

Många Uberpopförare döms

1:53 min

21 förare hos Ubers billigaste tjänst Uberpop har dömts för olaga taxitrafik av tingsrätterna i Stockholm och Göteborg, men Uber fortsätter att köra och rekrytera fler förare, visar en granskning av DN.

Mustafa Al-Saraj är en av de förare som dömts men överklagat. Han berättar att polisen stoppade honom och sa att det han gjorde var olagligt, det vill säga att arbeta som förare åt Uberpop.

Mustafa Al Saraj försökte förklara för polisen hur Uberpop fungerar, att det är en tjänst som man bokar via en app på nätet. Han fick som svar att Uberpop är "olaglig taxi".

– Själv blev jag chockad, jag förlorade allt på en minut, berättar Mustafa Al Saraj.

Hittills har 21 Uberförare dömts för att köra olaglig taxiverksamhet, förare som kört Ubers billigaste tjänst Uberpop. Företaget är internationellt och finns i hundratals städer i världen. Man bokar Ubertaxi via en app och får direkt via sin bokning ett kostnadsförslag på resan.

Polisen menar att Uber lurar många nyanlända när de rekryterar sina förare. De som inte känner till, eller är insatta i, det svenska regelverket. Mustafa Al-Saraj upplever att han är en av dem. Han hade just ansökt om taxi legitimation och trodde att allt var ok. Nu hoppas han på att bli friad i högre instans. Idag arbetar han på hemtjänst.

Vid sidan av brottsmålen pågår också ett granskningsarbete inom skatteverket av Ubers förare, de har eget ansvar för att betala skatt då de får uppdraget som egna företagare.

Markus Pettersson är förbundssekreterare på Transportarbetarförbundet:

– Problemet i det här är att det här är en spelare som inte anser sig behöva följa det regelverk som vi har satt upp gemensamt i samhället. Det gäller både skatteintäkter och de regler och lagar om taxitrafik specifikt.

– Bara för att man går ihop antingen via en app eller via andra typer av nätverk och bestämmer inom de nätverken att här gäller våra egna regler så kan man inte stå över lagen, säger Markus Pettersson.

Ubers företrädare säger till DN att de anser att deras verksamhet ryms inom lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista