Robert De Niro, Zac Efron och gänget i Dirty Grandpa. Foto: Disney.
1 av 3
Robert De Niro, Zac Efron och gänget i Dirty Grandpa. Foto: Disney.
Utanför muren i Allegiant. Foto: Nordisk Film.
2 av 3
Utanför muren i Allegiant. Foto: Nordisk Film.
Anders Mossling i Yarden. Foto: Ita Zbroniec-Zajt.
3 av 3
Anders Mossling i Yarden. Foto: Ita Zbroniec-Zajt.

De Niros senaste film ett bottennapp

2:41 min

Robert De Niros omdöme ifrågasätts av recensent Björn Jansson. Senaste filmen Dirty Grandpa verkar haft som mål att få in ordet "dick" så många gånger som möjligt.

Jämför man Robert De Niros 70-talsfilmer med de han gjort på 2000-talet uppstår en av filmhistoriens stora gåtor. Hur kan han krascha sitt omdöme så?

Med filmer som Taxidriver, Deer hunter, Gudfadern och 1900 är Robert De Niro en av de största skådespelarna i världen. Men numera tycks han nästan alltid välja pajasroller, som i senaste filmen Dirty Grandpa.

Här spelar han en farfar som ska ta med sonsonen på en resa söderut för att lära honom partaja, dricka och svina runt. Sonsonen spelas av Zack Efron och jag gissar att han är med för att få visa upp sin snygga kropp närmast naken.

Det ska vara en komedi, men är inte särskilt kul. Dirty Grandpa är en film som verkar haft som mål att få in ordet "dick" så många gånger som möjligt.

Betyg: 1

Allegiant är första filmen av två som bygger på sista delen i Divergent-serien. Tittaren kommer direkt in i handlingen när Tris och Four ska ta sig utanför muren.

Divergent-serien är som Hungerspelen fast sämre, mindre spännande på alla sätt och alldeles för mycket våld som lösning på alla problem. Spräng motståndarna i luften så är allt bra.

Det blir seg feg-action utan finess, men det kanske är okej för de som gillade de två tidigare Divergent-filmerna.

Betyg: 2

Anders Mossling spelar huvudrollen i Yarden. Det handlar om poeten som gjort sig omöjlig genom att recensera sig själv, och skrivit att nya diktsamlingen är skit. Nu måste han få in pengar och tar jobb på en stor bilfabrik, eller i alla fall ett stort billager i hamnen. Det är ett tråkigt jobb, lågstatus och med hårda regler och han får svårt att klara av det med hedern i behåll.

Det här är långsamt, bra skådespel av Anders Mossling i huvudrollen och häftiga bilder ibland. Men som med diskbänkspoesi är det mycket grått. Jag pendlar mellan att vara uttråkad till att gilla fotot.

Betyg: 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista