Enligt bostadsminister Mehmed Kaplan (MP) ligger problemet i att det byggs för lite billiga bostäder.
Ger inga förslag om markpriser eller produktionskostnader. Foto: Bildkollage: TT

Så vill ministern bygga fler hyresrätter

1:51 min

Byggherrar ska få ekonomiskt stöd för att bygga hyreslägenheter. Det är bostadsminister Mehmed Kaplans (MP) främsta lösning på problemet med för få hyresrätter.

I Huddinge går det trögt att bygga de 900 hyreslägenheter som planerat. Det är svårt att få ekonomin att gå ihop anser det kommunala bostadsbolaget Huge.

De borgerliga politikerna som styr kommunen vill inte gå in med subventioner men oppositionsrådet Emil Högberg (S) tycker däremot att kommunen kan göra mycket så att fler hyresrätter byggs i Huddinge.

– Det är vanligt runt om i Sverige att ha en prispolitik vid försäljning av kommunal mark som tar hänsyn till hyresrättens villkor. Det behöver vi göra mer i Huddinge, säger Emil Högberg (S).

Regeringen föreslår subventioner - ett särskilt ekonomiskt stöd för byggherrar som vill bygga klimatsmart - och i riksdagen försöker partierna komma överens om vad som ska göras för att det ska bli fler hyreslägenheter, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

– Skulle det visa sig att det inte räcker får vi överväga andra lösningar, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Men bygg- och fastighetsdoktorand Anna Granath Hansson vid KTH i Stockholm är inte imponerad av det bostadsministern säger.

– Jag tror att han gör det lite för enkelt genom att hänvisa till de här subventionerna som fortfarande inte finns. Han kommenterar inte markpriserna eller produktionskostnaderna så där står ju kommunerna helt ensamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista