Bernt Hermele
Bernt Hermele. Foto: Dan Hansson/Svd/TT

Bernt Hermele provocerar i nya boken

3:49 min

I nya boken Judejävel berättar den kontroversielle journalisten Bernt Hermele om sorgen efter mamman som dödades i ett självmordsattentat.

Journalisten och författaren Bernt Hermele har tidigare väckt en del reaktioner med sin bok om Bonnierfamiljen och sin debattartikel Bomba inte Gaza i mitt namn.

I senaste numret av tidskriften Fokus beskrivs Bernt Hermele som en person som alltid skapar dålig stämning. "Han har bråkat med mäktiga Bonnierfamiljen, judiska församlingen och hela branschen" kan man läsa i artikeln.

Nu är han aktuell med en ny bok - där kanske bara själva titeln kommer att få folk att sätta kaffet i halsen. Judejävel heter den och handlar om Bernts egen uppväxt och identitet.

– Det är en sorgeprocess efter min mamma som mördades av en Hamas-terrorist i Israel för 14 år sedan. Det är en fundering på vem jag är idag, en berättelse om min uppväxt och handlar om konflikten mellan Israel och Palestina. Det är lite av ett smörgåsbord, säger Bernt Hermele.

Är det viktigt för dig att provocera?

– Ja, kanske det. Men man får komma ihåg att judar är också människor. Det gäller även titeln. Jag blev ju kallad judejävel. Det var ett känt begrepp.

Bernt Hermele vill att boken ska skapa dialog.

– Min poäng är väldigt enkelt. Israels ockupation är olaglig och mordet på min mamma kan aldrig legitimera ockupationen, men en del kommer väl inte att hålla med.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista