Jan Valeskog
Jan Valeskog(S), biträdande finansborgarråd i Stockholm. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Utbildningsförvaltningens flytt till Tensta stoppas

Jan Valeskog (S): Dåligt förhandlingsläge gav för hög hyra
0:49 min

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad stoppar flytten till Tensta i västra Stockholm.

Den tidigare borgerliga majoriteten beslutade år 2013 att flytta Utbildningsförvaltningen till Tensta i västra Stockholm. Förslag fanns också att samlokalisera utbildningsförvaltningen med Spånga-Tensta stadsdelskontor. Men beslutet kommer inte att genomföras.

Jan Valeskog, socialdemokrat och biträdande finansborgarråd i Stockholm säger att den planerade flytten blev för dyr.

— Eftersom förhandlingarna med aktuell fastighetsägare tyvärr inte löste sig utan blev väldigt dyrt, vi pratar miljontals kronor i överkostnader, så gick det inte att genomföra. Vi måste börja om igen och titta på ny lokalisering, antingen i söderort eller västerort men vi vill inte peka ut en plats så vi hamnar i det omöjliga förhandlingsläge när vi gör det och pekar ut en enda fastighetsägare i praktiken, säger han.

Hur kunde det bli så dyrt?

— Det har hänt förr när man i beslut pekar ut en plats och egentligen en viss fastighetsägare att då har man ett dåligt förhandlingsutrymme. Det är därför antar jag som kostnadsläget har legat såhär högt. Vi måste vara måna om pengarna till skolan. Vi behöver de verkligen till lärare och bra personal. Då kan vi inte lägga pengar på onödigt dyra hyror, säger Jan Valeskog.

Nu prioriteras en flytt av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning från nuvarande lokaler i industriområdet Lunda till lokaler i centrala Tensta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".