Kvinna med bingopenna och bingobricka (arkivbild).
1 av 2
Kvinna med bingopenna och bingobricka (arkivbild). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Sven Granath kriminolog och forskare på BRÅ
2 av 2
Sven Granath kriminolog och forskare på BRÅ Foto: Nellie Pilsetnek/Sveriges Radio

Rånarna siktar in sig på bingohallarna

1:23 min

När kontanterna försvinner drabbas Bingohallar och mindre butiker som fortfarande har kontanter, av rån.

Patrik Hemqvist, ordförande på Sveriges bingoarrangörers centralorganisation säger att det har varit ganska mycket rån i början på det här året mot bingohallar.

–Det är ju tråkigt, det är som att det är en del av att färre och färre ställen har kontanter i samhället. Det gör ju att de som har kontanter löper större risk att drabbas av rån. Förövarna får ju med sig ganska lite pengar, med tanke på vad straffet innebär för den som döms för väpnat rån. Det är ju inte pengarna som vi blir av med som är problemet, utan otryggheten som det innebär för både gäster och medarbetare.

Brottsförebyggande rådet håller med om att de som fortsätter att handla med kontanter blir mer utsatta för rån. Sven Granath, kriminolog och forskare på BRÅ, förklarar att det kan vara branscher där man inte har haft möjlighet att minska kontanthanteringen och heller inte resurser att skydda sig så bra mot rånen. 

–Butiker som tidigare har varit mer attraktiva för rånare har kunnat skärpa upp sin säkerhet i takt med att vi går över till digitala betalningsmedel. Några blir kvar, utan möjlighet att införa digitala betalningsmedel och då blir det så att fler rån spiller över på den verksamheten.

Johan Kardell som är gruppchef på polisens verksamhetsstyrning och analys delar den bilden.

– Mindre butiker har svårare att införa skydd som andra kedjor har. Så mindre aktörer, där blir det lättare att komma åt, får ta en del av smällen. Men han menar också att det inte är samma personer som tidigare rånade en bank, som i dag rånar bingohallar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista