Christina Cederqvist, VD för privata Cedergruppen
Christina Cederqvist, VD för privata Cedergruppen Foto: Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Kompetensfond anmäls till domstol

1:40 min

Stockholms stads beslut att satsa 200 miljoner för att bara ge stadens egna anställda kompetensutveckling anmäls nu till Förvaltningsrätten.

Christina Cedergren, VD för privata vårdföretaget Cedergruppen säger att de behöver få veta om beslutet är lagligt.

– Beslutet kan innebära att alla olika företag och arbetsgivare inom kommunal verksamhet inte får likadana villkor, och det är det vi vill låta Förvaltningsrätten pröva om det är förenligt med gällande lag.

–Vi tycker att i ett valfrihetssystem ska olika slags utförare behandlas jämställt, säger hon.

Det är inte så idag, med andra ord?

–Nej, inte när man avsätter särskilda kompetensutvecklingsmedel bara för offentliga utförare, säger Christina Cedergren till P4 Stockholm.

Lagen om valfrihet, LOV, började gälla 2009. En viktig del är konkurrenslagen. I den står att offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de konkurrerar på samma marknad - så att medborgarna kan välja fritt.

Men beslutet att Stockholms stad ska avsätta 200 miljoner, i skattepengar, för att ge bara sina egna anställda kompetensutveckling, det  väcker många frågetecken.

Den privata vårdföretagaren Christina Cedergren är ordförande i organisationen PULLS, en sammanslutning för privat LSS-vård, exempelvis neuropsykiatriska funktionshinder, och där är man oroad för de ojämlika villkoren.

Personalborgarrådet i Stockholm , vänsterpartiets Clara Lindblom slår dock fast att privata arbetsgivare får så bra ersättning att de kan bekosta utbildningen för de anställda med sin vinst.

– Om andra arbetsgivare vill göra som vi, en särskild satsning på sin personal, så finns inget som hindrar dom från att använda sin vinst och återinvestera den i verksamheten, säger hon till P4 Stockholm.

– Men det är en alldeles för enkel - och inte helt rättvis bild, säger Christina Cedergren. Skillnaden som gör att privata arbetsgivare får lite mer pengar är ju att man kompenserar för att vi är skyldiga att betala moms på våra verksamheter.

Vad hoppas du att Förvaltningsrätten ska komma fram till?

– Vi vill egentligen att de ska se över om det här är ett lagligt fattat beslut, det är det som är det viktiga för oss, säger Christina Cedergren, privat vårdföretagare och ordförande i organisationen PULLS.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista