Behrouz Rezakhani.
1 av 3
"Vi har haft problem med snatteri. Men det är bättre nu", säger apoteksägaren Behrouz Rezakhani. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Thomas Oredsson.
2 av 3
Thomas Oredsson från Balder kallar sitt jobb för trivselfaktor. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Vårby gårds centrum.
3 av 3
Handelskammaren intervjuade elva företagare i Vårby gård. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Aktiv centrumägare ökar tryggheten för företagare

"Vi som är i Vårby - vi bryr oss"
1:49 min

I Vårby gård känner sig alla företagare trygga, enligt Stockholms Handelskammare. Samarbetet med fastighetsägarna och polisen är några av förklaringarna, tänker apoteksägaren Behrouz Rezakhani.

– Det har funnits ett polishus här i Vårby gårds centrum. Och just deras närvaro kan ju skrämma de kriminella elementen om vi säger så. Jag som företagare har inte känt mig otrygg, säger Behrouz Rezakhani.

Behrouz Rezakhani har haft apoteket i Vårby gårds centrum i två år. Förutom att det har varit hårt jobb att få ekonomin att gå ihop har det största problemet han har haft varit snatteri. Men det är bättre nu, berättar han.

Stockholms handelskammares rapport Brottsplats Stockholm har blivit kritiserad. Dels för att det bara var 186 företagare som intervjuades i hela länet. Dels för att slutsatserna varit för generaliserande.

Men här i Vårby gård intervjuades elva företagare, vilket är en stor andel av de verksamma. Och inte en enda av dem kände sig otrygg. En av förklaringarna tror Behrouz Rezakhani är att centrumägaren Balder är så lätt att nå och öppen för diskussioner.

Thomas Oredsson från Balder lyfter fram just närvaro, inflytande och kontinuitet som framgångsnycklar.

– Alltså att man finns och att man är tillgänglig. Och att det är samma gubbe, eller gumma, som kommer och pratar med butiksägaren. Så att vi vet varandras problem. Sedan har vi också satt upp övervakningskameror och har ett bra samarbete med polisen och politikerna i Huddinge, säger Thomas Oredsson och fortsätter:

– Det övergripande syftet är att öka samhörighet och skapa någon form av gemenskap. Lite romantisk kan man säga att förvandla Vårby gård till "vår by". Vi som är här - vi bryr oss. Och vi ägnar oss åt vårt lilla område och varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".