Barn, föräldrar och lokala föreningar i dialog om nya fritidsgården i Hjulsta. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
1 av 3
Barn, föräldrar och lokala föreningar i dialog om nya fritidsgården i Hjulsta. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Mammor, barn och lokala föreningar i Hjulsta pratar om vikten av fritidsledare som kan tillgodose både pojkar och flickors behov. Foto: Christy Chamy
2 av 3
Mammor, barn och lokala föreningar i Hjulsta pratar om vikten av fritidsledare som kan tillgodose både pojkar och flickors behov. Foto: Christy Chamy Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Mohammed Amin, ordförande i Hjulsta somaliska föräldraförening ser fritidsgården som en nyckel till barnens framgång i samhället på grund av trångboddheten som finns i området. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
3 av 3
Mohammed Amin, ordförande i Hjulsta somaliska föräldraförening ser fritidsgården som en nyckel till barnens framgång i samhället på grund av trångboddheten som finns i området. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio Foto: Foto: Christy Chamy

Lång process för fritidsgård med tjejprofil

1:48 min

En planerad fritidsgård med tjejprofil i Hjulsta får kritik av föräldrar i området. De vill att pojkarna ska vara lika välkomna.


Föräldrar och flera lokalföreningar vill att stadsdelen satsar lika mycket på killars och tjejers fritid och förra veckan hölls ett dialogmöte mellan stadsdelen och de boende.

Det vimlar av barn och vuxna i lokalen i Hjulsta. Här sitter de tillsammans och diskuterar fram fritidsgårdens aktiviteter och utseende. Enligt stadsdelsnämnden ordförande Awad Hersi (MP) ska minst 60% av besökarna vara tjejer.

Men mamman Nasra Mohammed förklarar varför de boende vill att pojkarna ska kunna besöka fritidsgården på samma villkor som flickorna.

— Var ska pojkarna hamna? De äldre killarna hänger utanför tunnelbanan och vi vill inte att våra yngre barn ska gå samma väg. Om man inte satsar när de är små blir det svårare när de blir äldre, säger hon.

Återigen är det oron för att pojkarna ska hamna på fel väg som gnager under Nasra Mohammeds hud.

— De kommer börja råna folk och sälja droger. Vi är mammor, vi vill inte att våra barn ska bli så, säger hon.

Men på många av Järvas fritidsgårdar lyser tjejerna med sin frånvaro. Många tjejer upplever att killarna tar upp för mycket plats utan aktiviteter som riktar sig till tjejerna.

Men föräldrarna på mötet är överens, med rätt personalkompetens kan både flickornas och pojkarnas behov tillgodoses. Mohammed Amin från Hjulsta somaliska föräldraförening säger att fritidsgården är viktig på grund av trångboddheten i området.

— Vi ser våg efter våg av negativ utveckling i området. Man kan se en familj på åtta barn boendes i en tvåa eller trea. Vart ska de här barnen ta vägen? De kan varken göra läxorna eller leka hemma så det blir bara mer problem. Det är därför som vi vill att de ska vara på fritidsgården och få hjälp med läxorna, få bra förebilder och att de kan tänka sig att läsa vidare så att de kan vara en del av samhället, säger Mohammed Amin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista