Annica Liljeblad i närbild
Annica Liljeblad bytte yrkesbana mitt i livet. Foto: Sanna Richter/ Sveriges Radio

Förverkligade barndomsdrömmen efter 50

"Jag är världens lyckligaste kvinna"
2:54 min

När Annica Liljeblad var liten drömde hon om att bli skådespelare. Nu, vid 53 års ålder, är hon snart där.

– Jag hamnade där i livet där man funderar och blir ganska klar över att livet inte är en evighetsresa utan har ett slut och att då inte ha hunnit med att genomföra åtminstone någon av alla drömmar man har vore galet. Så jag kastade loss och gjorde slag i saken och blev skådespelare. Jag är världens lyckligaste kvinna, säger hon.

Tidigare i livet kändes inte skådespeleri som ett riktigt yrke utan Annica Liljeblad startade istället eget företag, jobbade som programledare och projektledare. Hon fick två barn och tog en paus från yrkeslivet, men drömmen om skådespeleri fanns kvar.

– Till sist sa min man: gör nu slag i saken! Jag sökte upp skolor och kom in efter en audition.

Annica Liljeblad går en tvåårig utbildning som hon själv betalar, och hon tror inte att hon hade haft någon vidare chans att komma in på scenskolan - på grund av sin ålder. Men det är också något som sporrar henne:  

– Jag tänker runda systemet, jag lägger i en överväxel. Min utbildning har pågått i 53 år och jag har laddat min bank med både känslor och livserfarenheter. Smärta, sorg, lycka, glädje. Jag har så nära till mitt känsloregister och jag vågar vara sårbar. Det låter förmätet men det är ganska lätt för mig att använda det jag har, säger hon.

Annica Liljeblad är redan aktuell med roller i olika filmer som ges ut i år och hon har även drömmar om att sätta upp egna pjäser i framtiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".