Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radio Ekot

Liten ljusning i Syrienkonflikten

4:20 min

Idag är det fem år sedan konflikten i Syrien inleddes men enligt Ekots utrikesreporter Johan-Mathias Sommarström syns ingen lösning, istället blir det bara värre och värre.

Johan-Mathias Sommarström på Ekot har bevakat konflikten i flera omgångar och han säger att man de senaste veckorna kanske kan ana att det blivit lite bättre.

– Tack vare ett hyfsat eldupphör som fungerat hyfsat, har det blivit lite bättre, det har också gjort att hjälporganisationer lyckats nå de mest behövande.

Igår kom det besked om att Ryssland drar tillbaka sina styrkor, vad innebär det?

– Det betyder att det blir lite färre vapen i Syrien, just nu i alla fall. Ryssland tycker att de har uppnått sina mål, de har tryckt tillbaka rebellerna och gett den syriska regimen mycket mer kontroll för att hjälp Assad på vägen.

Nu är det omöjligt att veta hur många som dött i kriget, FN har tydligen slutat att räkna varför det?

– Det är för svårt att räkna helt enkelt.

Hur många har flytt landet?

– Närmare 4,8 miljoner och de flesta till närområdet men nästan sju miljoner är på flykt inom landet. räknar man totalt är närmare halva befolkningen på flykt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista