Deraan Areb
1 av 2
Deraan Areb. Foto: Privat
Minnesstund på Sergels Torg för Halabja-offren
2 av 2
Minnesstund på Sergels Torg för Halabja-offren (arkivbild). Foto: LEIF R JANSSON / TT

Deeran kommer aldrig att glömma dagen bomberna föll

3:51 min

Över 5000 människor dog och tusentals lider än i dag av skadorna efter den kemiska attacken i staden Halabja för 28 år sedan. Deraan var bara ett barn när bomberna började falla.

För många stockholmare är dagens datum förknippat med obehagliga minnen och fylld med sorg.

Det var den 16 mars 1988 som Irak bombade den kurdiska staden Halabja med kemiska vapen. Över 5000 människor miste livet och tusentals lider fortfarande av skadorna efter gasattacken.

Deraan Areb minns dagen som i går, trots att han bara var 4 år gammal. Han befann sig utanför sin mormor och morfars hus, när han plötsligt hörde ljudet av flygplan.

Man kommer aldrig glömma bort de värsta minnena i livet. Vi var barn och lekte ute och då kom det plötsligt några stridsflygplan som började och bomba.

– Vi sprang hem och väntade en timme och sedan gick vi till ett jättestort skyddsrum hos grannen, som hade plats för över hundra.

Kriget hade pågått ett tag och många vande sig vid bomberna som föll. Men det fanns en skillnad den här gången. Först senare fick omvärlden reda på att det var kemiska vapen som användes. Nervgifter. Deeran överlevde, men tappade synen på grund av den kemiska krigföringen.

– Det har påverkat mig hela livet. 

I dag talar Deeran Areb i riksdagen om konsekvenserna med kemisk vapenföring. Han är engagerad i ett projektet som går ut på att sprida kunskap och försöker också hjälpa till att öppna ett behandlingscentrum i Halabja, för att förbättra sjukvården för de överlevare som fortfarande bor i staden.

– Hård och svår läxa för mänskligheten. Vi måste fortsätta att ta den här kampen. Det får aldrig hända igen någonstans i världen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista