Fler drabbas av influensa i fattigare delar av länet.
1 av 2
Fler drabbas av influensa i fattigare delar av länet. Foto: Erik G Svensson/ TT
Åke Örtqvist
2 av 2
Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Fler får influensa i fattigare delar

1:00 min

Det är fler som får influensa i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholms län. Förklaringen är att färre vaccinerar sig i dessa områden, säger smittskyddsläkare Åke Örtqvist.

– Det finns vissa områden, och framför allt kopplat till en lägre socioekonomisk standard, där man har svårare att få ett upptag av vaccineringen, säger Åke Örtqvist.

– Det kan bero på språkproblem, men knappast på ekonomiska problem för vaccinet är ju gratis för riskgrupper. Men kanske för att man inte riktigt vet hur man ska komma till det här med vaccination.

Statistik som landstinget tagit fram visar att det är färre som vaccinerar sig mot influensa i socioekonomiskt utsatta områden. Det gäller även de så kallade riskgrupperna, det vill säga äldre personer och personer med vissa sjukdomar.

Influensavaccinet är gratis för de som tillhör riskgrupper, men ändå är det alltså många som inte vaccinerar sig. Åke Örtqvist säger nu att landstinget måste bli bättre på att informera om vaccinet.

– Ja, det handlar ju om att man kan försöka rikta sin information på ett bättre sätt. Landstinget satsar ju ganska mycket på att nå ut med information just till områden där man sett motsvarande problem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista