Natalie Campos.
Förra sommaren hade unga i uppdrag att rensa bäckravinen från sly. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Sommarjobb har ökat tryggheten i Vårby

1:46 min

Sommarjobb för ungdomar ökar tryggheten för alla i Vårby gård - även för företagarna. Det menar Natalie Campos som jobbar med Tillsammans för Vårby.

20-åriga Natalie Campos står vid bäckravinen i Vårby gård. Förra året jobbade hon som platsansvarig för projektet Tillsammans för Vårby. Då rensade sommarjobbande ungdomar ravinen från sly under hennes ledning.

– Alla har reagerat positivt. Det är inte lika otäckt att gå förbi här längre eftersom det inte är lika mörkt, säger Natalie Campos.

Natalie Campos menar att sommarjobbsprojektet fått folk att tänka på ett nytt sätt.

– När jag vet att det är mina ungdomar som ska plocka upp skräpet, då slänger jag inte det på marken eftersom jag vet att det är mina ungdomar som ska plocka upp det sedan. Och jag har sett mindre klotter i centrum. Det har förbättras ganska mycket, säger Natalie Campos.

Tror du att det har någon påverkan på företagarna?

– Det skapar ju trygghet för alla. När jag var gruppledare 2014 var det några som hade klottrat och då fick de städa där. Sedan gjorde de inte det igen, säger Natalie Campos.

Projektet Tillsammans för Vårby startade 2013 när kommunen och de tre fastighetsägarna i området gick ihop för att ge Vårbys ungdomar sommarjobb.

Nu är projektet permanent och i sommar kommer cirka 60 tonåringar att jobba med allt från att klippa gräsmattor till att bygga grillplatser. Allt enligt Vårbybornas och fastighetsägarnas önskemål.

Kommunalrådet Christian Ottosson (C) ser bara fördelar:

– Det fantastiska här är att man också finansierar och genomför det här gemensamt. Men det är ingenting vi kan luta oss tillbaka för. Utan vi måste fortsätta att utveckla det här och ge ytterligare ungdomar möjlighet till sommarjobb.

Förra året startades också Tillsammans för Flemingsberg enligt samma koncept.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista