Aiman knivhöggs till döds.
Aiman kämpade för en mötesplats. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Aimans kompisar vill ha mötesplats i Vårby gård

1:33 min

I dag inleds rättegången angående mordet på rapartisten Aiman Qabli. Aiman Qabli växte upp i Vårby gård och arbetade där för att skapa en mötesplats för unga. Nu tar vännerna den kampen vidare.

– Det är för att vi ska kunna softa. Så att vi inte bara softar i centrum. Mest för att vi inte ska behöva vara ute på vintern och så. Och vi vill känna att det är vårt så att ingen kan bestämma att vi måste gå, säger Natalie Campos.

Hon är 20 år. Hon och hennes vänner är för gamla för att gå till fritidsgården Vårby Ungdom, som har 19-års gräns. Men de har ändå behov av en lokal där de kan mötas, menar hon.

Tillsammans med andra unga vuxna i Vårby arbetar hon nu för att fixa en lokal där se kan umgås. Just nu håller de på att kontakta fastighetsägarna i området för att diskutera möjligheterna. Kanske kommer de också att kontakta politikerna.

Men en del politiker tycker att om man är 20 då får man fixa sådant där själv. Varför kan ni inte bara gå på café? Vad säger du till dem?

– Visst vi kan gå på cafe, men alla har inte heltidsjobb och sådant kostar pengar. Sverige har inte så mycket ställen dit man kan gå bara för att umgås, säger Natali Campos.

Och hemma hos varandra kan de inte heller vara. Det blir för trångt med 20 personer, menar Nathalie Campos som själv bor hemma hos föräldrarna.

Eftersom Aiman Qabli, som kvinhöggs till döds i Alby natten mot julafton, kämpade för ungdomsinflytande och ville ha en mötesplats för äldre ungdomar ser Natalie Campos det här arbetet som ett sätt att hedra honom.

– Vi vill göra klart det för hans skull, säger Natalie Campos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista