Brie Larson
1 av 4
Brie Larson vann en Oscar för rollen. Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Casey Affleck och Anthony Mackie, längst fram, i Triple nine. Foto: UIP.
2 av 4
Casey Affleck och Anthony Mackie, längst fram, i Triple nine. Foto: UIP.
Isabell och hennes mamm i Say something. Foto: Film and Tell.
3 av 4
Isabell och hennes mamm i Say something. Foto: Film and Tell.
Brie Larson och Jacob Tremblay i Room. Foto: UIP.
4 av 4
Brie Larson och Jacob Tremblay i Room. Foto: UIP

Room – en av årets starkaste filmer

"Hon skapar en egen värld i skjulet"
4:54 min

Brie Larson Oscarsbelönades för sin starka roll i Room där hon spelar en kidnappad ung kvinna som får en son i fångenskapen. Filmrecensent Björn Jansson ger filmen högsta betyg.

Högsta betyg till Room: 5/5

Veckans bästa, och också en av årets bästa filmer, är Room, med Oscarsbelönade Brie Larson i huvudrollen. Hon spelar en ung kvinna som kidnappats och som nu suttit sju år inlåst i ett skjul.

Mannen som håller henne inlåst utnyttjar henne sexuellt, vilket har resulterat i att hon nu har en femårig son.

Men filmen i sig är ingen uppvisning i lidande och övergrepp. Mellan mamman och sonen finns en fin kärlek. Hon har skapat en egen värld åt de två i skjulet. Sonen i filmen är också mycket bra i sitt skådespel.

Det finns en äkthet i skådespelet från alla i filmen och en styrka som gör det hoppfullt i allt det grymma. Room är ett starkt drama – där även tystnaden har en betydelse.

Secret in their eyes: 2/5

Betydligt sämre är filmen Secret in their eyes, med bland andra skådespelarna Julia Roberts och Nicole Kidman, som handlar om en våldtäkt och ett mord.

Julia Roberts spelar en märkt mamma som är ute efter en mördare. En av hennes gamla kollegor tror sig ha fått upp ett spår efter 13 år, men utredningen måste ske i smyg eftersom det inte finns några konkreta bevis.

Filmen bjuder på några vändningar, som antagligen ska hålla spänningen i liv, men dessa känns bara konstruerade. Här finns också en kärleksförhållande helt utan gnistor och en del andra ingredienser som sänker betyget.

Triple Nine: 3/5

Mord och våld är det också i Triple Nine – men här känns det mer spännande, en bättre uppbyggd historia med korrupta poliser och rysk maffia i Atlanta i Georgia.

Även skådespelet i denna hårdkokta film är bättre än i Secret in their eyes och miljöerna är skitigt råa. Tyvärr avslutas filmen inte snyggt – som ofta i våldstyngda actionrullar. Lösningen blir helst ett blodbad, så även här.

Förförd: 3/5

Franskt och fräckt blir det i Förförd. Tony skadar benet allvarligt i en skidolycka och hamnar på en rehabiliteringsklinik. Där får hon tid att tänka tillbaka på sitt förhållande med Georgio. En karismatisk man som bor fint.

Han kan föra sig och laga god mat. Unga, vackra modeller flockas kring honom, men han vill ha henne. Allt är bra till en början, sedan försvinner han ibland över natten, ibland i dagar. Och värre blir det när de får barn tillsammans.

Förförd visar passionens baksida, ett förhållande som bygger på löften om något annat – nästan något förhöjt. Och kraschen när vardagen dyker upp som en bergvägg.

Det som drar ner betyget är det som fransk film så ofta hamnar i. Festliga fester som inte riktigt bjuder in publiken. Alla är så häftiga, det är antingen himlastormande passion eller tårfylld förtvivlan.

Så när det blir ett bröllop i filmen och alla åker i små Peugeoter med olika starka färger tänker jag bara nej. Emellanåt blir jag också förförd.

Dokumentären Say Something: 3/5

Den här veckans utvalda dokumentär är den svenska Say Something som handlar om en ung tjej med tuff uppväxt. Flickans mammas nya man slår och hotar. När han försvunnit ur bilden brottas flickan med dåligt självförtroende och depressioner.

Det här är en dokumentär om hur det är att gå igenom svåra år i tonåren. Filmen är ibland lite väl regisserad, det känns inte bekvämt framför kameran – men allvaret gör också filmen angelägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".