josephine garpsäter
Josephine Garpsäter är utsedd till Årets dietist av Dietisternas riksförbund. Foto: Julia Kero/ Sveriges Radio

Årets dietist kämpar för de äldre

2:11 min

Hon vill göra måltiden till dagens höjdpunkt. Därför har Josephine Garpsäter blivit utsedd till Årets dietist.

I dagsläget är Josephine Garpsäter verksam som nutritionsansvarig i Sundbyberg. Men att det var just äldres matvanor hon skulle fokusera på är en slump:

– Jag skulle egentligen börjat med elitidrottare, men det kom stimulansmedel från staten och då hamnade jag inom äldreomsorgen, berättar Josephine Garpsäter och fortsätter:

– Jag tycker att äldre och elitidrottare egentligen har mycket gemensamt. Det handlar om att äta fast man kanske inte alltid orkar. Jag har inte hamnat så långt bort från målet.

Anledningen till att just Josephine fick utmärkelsen Årets dietist är hennes stora engagemang för att höja kompetensnivån kring nutrition inom äldreomsorgen och kampen för att öka antalet dietisttjänster i länet.

Hennes dagliga jobb går ut på att få äldre att behålla, eller gå upp i vikt. Hon påpekar behovet av att äldre görs mer delaktiga i vad de ska serveras.

– Vi kan inte bara bestämma över deras huvuden.  De vet ofta hur de vill ha det. Måltiden är svår, det är en sån personlig grej. Det är svårt att vara helt nöjd. Men får man vara delaktig, så är man nog mer nöjd.

Det är lätt att tro att det viktigaste är att se till att näringsinnehållet är korrekt i maten som de äldre serveras – men det allra viktigaste är att se till att maten är god, menar Josephine.

– Den enda maten som ger näring är den maten som kommer i magen.

Hon medger att hon ibland känner frustration över hur resurserna i samhället fördelas och över beslutsfattande som kan gå trögt.

– Det är en grupp som samhället sätter åt sidan på ett lite tråkigt sätt. För den äldre människan som sitter framför mig är det viktigt att denna får den godaste maten just nu. Inte om två år.

Men samtidigt kan hon se en positiv utveckling på annat håll.

– Det blir mer och mer populärt att jobba med äldre. Jag lär mig själv väldigt mycket. De har en historia bakom sig. Väldigt mycket klokskap. Får också en del mattips, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista