En person stoppar ner pengar i sin plånbok.
En person stoppar ner pengar i sin plånbok. Foto: Fredrik Samdberg / TT

Handlare drabbas när kontanter försvinner

1:22 min

Allt färre banker tar emot kontanter, vilket skapar problem för mindre handlare som saknar möjlighet att digitalisera betalningarna.

I en cykelverkstad på Östermalm, träffar P4 Stockholm Ronny Westholm.

– Det är inga banker som tar emot mina pengar. För min del så innebär det att jag måste fixa datorer, så att jag kan ordna mina bankärenden digitalt. Men jag har inte tid med sådant och jag har inte råd att anställa någon som sköter den biten, säger Ronny Westholm.

Han får inte lämna kontanter på sin bank längre. Banken vill att Ronny Westholm ska sköta sina bankärenden digitalt.

Stefan Ingves, som är riksbankschef, skrev i en debattartikel i DN den 16 mars, att han vill se en lagstadgad skyldighet för att bankerna ska tillhandahålla kontanttjänster så länge deras kunder har behov av det. Men allt färre banker emot kontanter i dag.

Bengt Nilervall, betalningsexpert på svensk handel, förstår att den minskade kontanthanteringen hos banker innebär problem för små handlare. Men han menar att det finns lösningar, även om de kostar en del.

– Det kommer att bli dyrare med kontanthanteringen, men det finns de som hanterar det och kan hjälpa till. Jag har full respekt för att det blir besvärligare och dyrare och det är något som vi har synpunkter på. Vi tycker att bankerna går alldeles för fort fram i förhållande till sina kunder, så väl privata kunder som företag, säger Bengt Nilervall.

Men för Ronny Westholm är det omständligt och stressande att inte banken tar emot hans pengar.

– Jag får inte sätta in kontanter, de tar inte emot kontanter, så jag får lämna mina pengar i serviceboxar, som det inte finns så många av i Stockholm. Det kostar tid och springa runt med kontanter på stan är inte så jättekul. Det ser mörkt ut, säger Ronny Westholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista