Eric Saade.
Eric Saade. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio

Eric Saade byter stil

14 min

I en studio på Engelbrektsgatan har Eric Saades karriär tagit en ny vändning. I Musikplats Stockholm berättar han om hur tre indie-rockare hjälpt honom att hitta sig själv och tänt gnistan i hans skapande.

Manboy, Popular och Sting är exempel på riktiga dunderhits signerade Eric Saade. Men trots stor framgång har han på senare år upplevt ett behov av att skaka av sig den uppbyggda bild som han själv varit med och skapat. Av en slump mötte han indie-musikerna Gustaf Norén, Viktor Norén och Joakim Andrén som ledde honom i en annan färdriktning.

- Jag var "popstjärna" och anpassade mig efter en image. De sade till mig; "var dig själv!".

På fredagen släpptes hans nya singel Colors, som gjorts i en studio på Engelbrektsgatan i Stockholm som är hemvisten för Saades nya vänner.

– Vad har de fått fram i samarbetet med dig?

– Oj, svårt att sätta fingret på. Det är fortfarande pop, men det är en mörkare pop med en liten indietouch. De har styrt hållet vi har gått åt, men det har hela tiden utgått från mig, förklarar Eric Saade.

– Vad är ambitionen med det här nya?

– Det första var att hitta mig själv och få tillbaka gnistan. Och sedan känner jag mig för första gången redo att ta min musik utanför Skandinaviens gränser. Jag tycker att musiken är så bra nu.

– Vilken är största utmaningen?

– Den största utmaningen är att få folk att acceptera att det nu låter så här, att det är dags för nästa steg. Jag är inte 18 år längre. 

I maj släpper Eric Saade en ep. Under hösten följer han upp med album och därefter siktar han på turné.

Mer om Musikplats Stockholm här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista